Snelheid

Ik beloof me aan de snelheidslimiet te houden

Door je aan de snelheidslimieten te houden, draag je bij aan een leefbare, maar vooral veilige buurt. Daar zijn 9 op de 10 Vlaamse autobestuurders van overtuigd. Maar ondanks dat de meeste mensen zich aan de snelheidslimiet willen houden, lijkt een beetje sneller rijden soms niet zo gevaarlijk.

De snelheidslimieten zijn er natuurlijk niet zomaar. Ze zijn eerst en vooral veiligheidslimieten, die jou en de andere weggebruikers beschermen. Dus een beetje te snel, is ook te snel. Houd je daarom altijd aan de limiet.

Verhalen

Je niet aan de snelheidslimiet houden, kan je leven helemaal overhoop gooien. Voor slachtoffers, maar ook voor jezelf. Zo ondervonden ook J. en Y., die door hun onaangepaste snelheid een ongeval veroorzaakten.

J.

Foto van Yves

“Enkele jaren geleden reed ik naar huis na een ochtendshift op zaterdag. “Eindelijk weekend!” dacht ik. Ik kon niet wachten om thuis te zijn. Helaas reed ik daardoor wat te snel. Nochtans helemaal niet veel te snel, zo bevestigde het gerechtelijk onderzoek ook achteraf.

Onderweg naar huis passeerde ik een groepje fietsers. En iets daarvoor: nog een fietser. In hetzelfde tenuetje uitgedost, helemaal alleen op kop. Ik had hem meteen gezien.

Toen ik naast de fietser reed, stak die plots over waar de weg afboog. Ik had voorrang, maar de fietser had me niet gezien. Ik ben vol op de rem gaan staan, maar dat mocht niet baten. De coureur lag in een fractie van een seconde levenloos op de grond achter mijn auto. Het kwaad was geschied.

Als ik ma aan de limiet had gehouden, had ik wel op tijd kunnen stoppen. Misschien kon die man nu dan nog rondfietsen, en had ik toen een schitterend weekend gehad.”

 

 

Y.

Foto van Yves

“Ik vind mezelf best wel een goede chauffeur. Ik wist wel dat je maar 70 kilometer per uur mag rijden op de weg van het sportveld naar huis, maar ik vond dat persoonlijk nogal overdreven op die baan. Het kon echt wel wat sneller zonder gevaarlijk te worden volgens mij.

Op de avond van het ongeval bracht ik een vriend naar huis na de training. Ik reed 100 kilometer per uur. Veel te snel, besef ik nu. Maar toen dacht ik echt dat ik dat perfect gecontroleerd kon. Niet dus, helaas. Het was nat die avond, en de auto is beginnen slippen. Ik verloor de controle over het stuur en we belandden in de gracht. 

Zowel mijn vriend als ik overleefden het ongeluk. Maar mijn leven zag er nooit meer hetzelfde uit. Ik zit in een rolstoel, maar wat me het meest pijn doet is dat ik een vriend verloor. Sinds het ongeval weigert hij met me te praten. En dat heb ik alleen maar aan mezelf te wijten.”

De snelheidslimiet is een veiligheidslimiet. Bekijk hier waarom.

De snelheidslimieten zijn opgesteld met een goede reden: ze zorgen ervoor dat de veiligheid gegarandeerd blijft. Vooral wanneer je onverwachts moet stoppen. 

Hoe sneller je rijdt, hoe groter je stopafstand en hoe harder de klap als je botst. Daarom is een beetje te snel, ook echt te snel. Hieronder kan je zien hoeveel je stopafstand vergroot wanneer je snelheid toeneemt en welke snelheid je nog hebt op het moment van de botsing. Zo zal je zien dat een klein beetje te snel, grote gevolgen kan hebben. 


Start
50
50 km/u
stopafstand 45 m
-- km/u
stopafstand 45 m
botst aan 15 km/u